woensdag 24 februari 2010

Susan Smit literair recensent Goedemorgen Nederland 3-12-2008

Susan Smit, bekend van de literatuurrecensies op woensdagochtend in Goedemorgen Nederland en in tijdschrift Avantgarde, heeft onlangs haar zevende boek uitgebracht: Letterhonger. Een bundeling van columns en essays die eerder verschenen in o.a. Marie Claire, Happinez, BOEK, LINDA. en JFK.


Susan SmitLetterhonger is een het meest persoonlijke boek van Susan Smit tot nu toe waarin ze afwisselend met lichtvoetigheid, zelfspot en diepgang schrijft over afscheid nemen van geliefdes, koffiedrinken met haar nichtenvriendjes, spirituele gemakzucht, hier-ben-ik-jurken, functioneel zeuren en de 'dat het zo heeft moeten zijn' hallucinatie.


Susan SmitEen boek dat in 12 hoofdstukken is verdeeld, met elk hoofdstuk haar eigen verhaaltjes. Hoofdstukken in verschillende genres, zoals Geluk op hakken, Alles gaat voorbij, Liefdesstratego, Boen je blij en Nachtbrakers.


Susan SmitSusan Smit: 'Iedere keer als ik naar de sauna ga, moet ik iets van gêne overwinnen voor ik mijn badjas aan het haakje hang, terwijl ik mezelf vervloek om mijn preutsheid en besluit me er niets van aan te trekken.


Susan SmitZo vergaat het me ook elke keer als ik een seksscène moet schrijven. Het punt is: je weet dat je moeder het ook gaat lezen. En die buurman die altijd naar je tieten gluurt.'


Susan SmitLetterhonger leest lekker weg. Niet in één avond, maar elke avond een stukje voor het slapen gaan, op de wc (sorry Susan), in de trein, tussen het schrijven van je scriptie door of gewoon lekker op de bank met een reep chocolade.


Susan SmitOndanks dat hij lekker weg leest, leest Letterhonger niet echt door. Opzich leuk om steeds een stukje te lezen, maar ik ben toch echt meer het type 'dat-boek-heb-ik-in-één-klap-uit-gelezen'.


Susan SmitToch kan ik niet ontkennen dat het ook wel weer lekker was om op zwakke momenten naar Letterhonger te grijpen en even alles te laten voor wat het was.


Susan SmitSusan Smit schetst de situaties zo weer dat het net is of je je op het moment naast haar bevindt.


Susan SmitAlles is zó herkenbaar: twee soorten slipjes voor verschillende gelegenheden, een roze bril die je spontaniteit naar je nieuwe liefde laat verdwijnen, het volkomen uitgehipt zijn, 'andersmans' schattige hondjes, kookangsten, vrouwenlogica, het schrijverschap en gêne in de sauna. Menig vrouw zal zich hier in herkennen.


Susan SmitKortom, Letterhonger is een heerlijk boek voor elke vrouw die even in is voor een overdosis positiefisme, zelfspot of herkenbare hilariteit verdeeld in kleine stukjes!


Susan SmitSpeciaal voor de laatste week voor Sinterklaas is er het boek De week voor Sinterklaas. Acht schrijvers, waaronder Susan Smit, hebben elk een eigen verhaal geschreven. Zeven verhalen die vóór het 'heerlijk avondje' gelezen kunnen worden en eentje voor de dag na Sinterklaas.


Susan SmitAart Staartjes is geen onbekende, jarenlang verzorgde hij het commentaar bij de grote intocht van Sinterklaas. Dit keer verzorgt hij de opening van het verhaal en laat kleine Klaas de crisis oplossen. Het estafette stokje wordt dan overgenomen door Dolf Jansen die ons een Sint toont die even wat moeite leek te hebben.


Susan SmitAaf Brandt Corstius schrijft vervolgens haar deel over een slimme meid die iedereen te slim af hoopt te zijn. Yvonne Kroonenberg vertelt ons dan vervolgens over de perikelen van een tweeling en Susan Smit laat ons weten dat Sinterklaas vroeger helemaal niet zo graag in de belangstelling stond. Sterker nog, de Sint was vroeger nogal verlegen.


Susan SmitHarm Edens verteld ons het verhaal wat zich kan afspelen als een nog jonge Piet zich per ongeluk laat insluiten. Het verhaal voor Sinterklaasavond wordt dan verteld door beroepsverteller Frank Groothof. Yvonne Kroonenberg komt dan vervolgens nog even terug voor afsluitende verhaal.


Susan SmitDe acht verhalen zijn leuk en passen prima in deze tijd. Logisch ook, want daar is het voor gemaakt. Het is rijk geïllustreerd met mooie tekeningen, gemaakt door Reni Wong. Qua formaat is het boek een uitermate geschikt voorleesboek.


Susan SmitHet boek is makkelijk open te vouwen, heeft een harde kaft en duidelijke letters. Neem wel even per verhaal ruim de tijd om het voor te lezen, je zult namelijk niet binnen twee minuten klaar zijn. Overigens levert het boek wel meteen een raadsel op. Als achtste schrijfster wordt Lydia Rood genoemd, maar welk verhaal zij zou hebben geschreven is niet bekend.


Susan SmitMogelijk wordt dit nog snel opgehelderd. Heb je het boek net iets te kort voor de Sinterklaas in huis, begin dan snel met twee verhaaltjes per dag. Of bewaar het voor volgend jaar, de verhaaltjes zijn namelijk onbeperkt houdbaar, zolang we allemaal maar collectief blijven geloven in Sinterklaas.


Susan SmitBeau van Ervan Dorens is niet meer van plan om in te vallen als presentator van RTL Boulevard. Dit na een item van het programma over een boek van Beau.


Susan SmitWoensdag meldde RTL Boulevard dat het nieuwe boek van Beau, 'Pijn', een aantal treffende gelijkenissen heeft met het boek '€ 6,99' van de Franse schrijver Frédéric Beigbeder.


Susan SmitIn de uitzending van RTL Boulevard van donderdag reageerde Beau als volgt: "Ik heb mijn karakter al in 1993 bedacht." Toch liet hij weten het ook een compliment te vinden om te worden vergeleken met de Fransman. "Die man is te gek, echt een genie." In het gesprek liet Beau verder weten dat ook schrijfster Susan Smit hem al met de overeenkomsten van de twee boeken had geconfronteerd.Susan Smit
Susan Smit
Susan Smit
Susan Smit
Susan Smit
Susan Smit
Susan Smit
Susan Smit
Susan Smit
Susan Smit
Susan Smit
Susan Smit
Susan Smit
Susan Smit
Susan Smit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten